Ticket #13487 (closed Bugs: Invalid)

Opened 2 years ago

Last modified 2 years ago

xbmc has no audio on aac files

Reported by: john.doe Owned by:
Priority: 4 - Normal Milestone:
Component: Video playback (inc. audio in video and codecs) Version: GIT
Severity: Normal Keywords:
Cc: Blocked By:
Blocking: Platform: Linux
Revision:

Description

I am using xbmc 2:11.0~git20120423.cd20772-1 on Ubuntu 12.04.1 LTS Precise Pangolin.

The HTPC is connected to a receiver via an HDMI cable.

As an example, I want to watch and listen to the short film "Loom" from Ridley Scott. You can download the film here:  http://www.reduser.net/forum/showthread.php?84739-LOOM&p=1057515#post1057515

When I try to play the film, I see the audio light flash on the receiver display to indicate audio is being received, then the audio light goes out again. This only happens with AAC audio.

I will attach a log.

Attachments

xbmc.log Download (15.5 KB) - added by john.doe 2 years ago.

Change History

Changed 2 years ago by john.doe

comment:1 Changed 2 years ago by vdrfan

If possible try to reproduce using a recent nightly build so we can see if this is still an issue for upcoming release.

comment:2 Changed 2 years ago by negge

Have you accidentally checked "AAC capable receiver" in the audio output settings (and your receiver isn't AAC capable)?

comment:3 Changed 2 years ago by john.doe

If you can give me a repository, I can install the nightly no problem!

I don't see the option "AAC capable receiver", under Settings> System> Audio Output I have:

Audio output: HDMI Speaker configuration: 5.1 Boost volume level on downmix: ON

  • Dolby Digital (AC3) capable receiver: ON
  • DTS capable receiver: ON

Audio output device... etc.

comment:4 Changed 2 years ago by negge

I'm afraid you have to build the latest alpha from source at the moment.

comment:5 Changed 2 years ago by john.doe

I installed a newer version:

# dpkg -l |grep xbmc ii xbmc 2:11.0-pvr+pulse8~git20121031.9355790-0ubuntu1~build102~precise XBMC Media Center (arch-independent data package) ii xbmc-bin 2:11.0-pvr+pulse8~git20121031.9355790-0ubuntu1~build102~precise XBMC Media Center (binary data package)

I can't find any option for AAC capable receivers, which is odd.

comment:6 Changed 2 years ago by john.doe

I did this: pkill xbmc vi /home/xbmc/.xbmc/userdata/guisettings.xml found:

<audiooutput>

<passthroughaac>true</passthroughaac>

then changed it to: false then restarted xbmc, now it works! but it's a little quiet.

This doesn't explain the missing gui options though :(

comment:7 Changed 2 years ago by Martijn

  • Version changed from 11.0 "Eden" to GIT

comment:8 Changed 2 years ago by jmarshall

I don't know what version that is, but I'm presuming it's some modification of Eden?

Somehow you must have (in the past, perhaps) enabled the option. That it's missing in your current version might be a bug in that version - who knows.

comment:9 Changed 2 years ago by jmarshall

  • Status changed from new to closed
  • Resolution set to Invalid
  • Milestone Future / Pending deleted
Note: See TracTickets for help on using tickets.